Presentació de la còpia d’una Inscripció Romana trobada a Finestrat

El Ayuntamiento renueva su compromiso con la labor de difusión cultural de l’Agrupació Coral de Finestrat
08/04/2024
Finestrat celebra el “Dia del Llibre 2024” amb novetats a la biblioteca municipal, tallers d’animació a la lectura en els col·les i presentacions literàries.
10/04/2024

Saenia Abra hic sita (e)st.

Senia Abra està sepultada ací.

Aquest text acompanya la inscripció funerària romana trobada, a la fi del s. XIX, per un pare dominic anomenat Bartolomé Ribelles. Es va localitzar en la Partida L’Alfarella en el terme de Finestrat.

Bartolomé Ribelles, al costat d’algunes indicacions i mesures va realitzar un esbós del baix relleu.

“Aquest baix relleu -diu Bartolomé Ribelles- es va descobrir l’any 1806 en la partida anomenada Alfarella del terme de Finestrat, a un quart d’hora d’aquest lloc, a la vora del camí de la Vila Joiosa. Ho copie tenint davant l’original en 14 d’abril de 1808. El baix relleu de l’estàtua i au superior ressalta tres dits. L’escultura és poc primorosa, i en el dia des troba molt maltractada. És conserva en una casa del mateix lloc. La pedra s’assembla molt a la qual anomenen tosca. Poc després del descobriment van creure molts que era una imatge de La nostra Senyora, i van pretendre fer una festa en el seu obsequi”

 

 

 

 

La inscripció, que va desaparéixer anys després, forma part del Corpus d’inscripcions llatines d’Hispània i gràcies a eixe esbós, hui hem realitzat una còpia per al Museu de Finestrat.

Serà presentada divendres que ve 12 d’abril a les 19.00h al Museu de Finestrat. La presentació serà a càrrec del Dr. Juan Manuel Abascal Palazón, Catedràtic d’Història Antiga de la UA i membre de la Reial Acadèmia de la Història.

Gabinet de Premsa (08/04/2024)