Les obres de consolidació de les criptes de l’Església parroquial de Finestrat entren en la seua recta final

Vuelve la liga para todos los clubs y escuelas deportivas de Finestrat tras el parón navideño
09/01/2020
Finestrat registra les millors dades d’ocupació hotelera dels últims anys en la Costa Blanca
13/01/2020

L’ALCALDE VA VISITAR LES OBRES I VA ANUNCIAR QUE ESTUDIEN LA POSSIBILITAT D’INSTAL·LAR UN PAVIMENT DE VIDRE PER A DEIXAR VISIBLES LES CRIPTES A VEÏNS I VISITANTS

L’alcalde, Juan Francisco Pérez, va visitar les obres de rehabilitació de l’Església parroquial Sant Bartolomé de Finestrat que està executant l’Ajuntament en col·laboració amb la Diocésis d’Orihuela. En la visita li van acompanyar el regidor d’Urbanisme, Víctor Darío Llinares, l’edil de Patrimoni, José Vicente Lloret, l’arquitecte, Antonio Salmerón, l’arqueòleg i els tècnics municipals encarregats de supervisar l’obra que sufraga el consistori en un 90%.
La primera fase dels treballs va consistir en la neteja, rehabilitació i consolidació de les criptes per a la qual cosa el consistori va aportar 49.979,81 €. En aquesta 2a fase l’obra segueix avant amb el reforç de les voltes de les dues criptes, la teulada de la coberta de la Sagristia i la reparació del forjat intermedi de la Sagristia. En aquest cas la inversió per part de l’Ajuntament ascendeix a 55.439’55€, en ambdós casos segons conveni firmat amb la Diòcesi d’Oriola.
En paraules de l’alcalde, Juan Francisco Pérez, “seguim avant amb la segona fase de les obres en l’Església Sant Bertomeu, patrimoni històric de Finestrat que està catalogat com Bé d’Interés Cultural. Amb aquests treballs estem reforçant les criptes que estaven molt deteriorades pel pas del temps i, sobretot, per les humitats que afectaven el subsòl, la qual cosa ens permetrà millorar el manteniment de l’edifici de cara al futur”. “A més, va afegir l’alcalde, “estem estudiant la possibilitat de col·locar un sòl de vidre per a deixar a la vista de veïns i visitants la cúpula de les criptes, els accessos i també els paviments originals. Per a això, estem fent un estudi de la solució més convenient per a evitar condensacions en la superfície del vidre”. La primera autoritat local va informar, al seu torn, que la voluntat és continuar realitzant aportacions econòmiques a aquestes obres que dirigeix la Diòcesi d’Oriola “i en un termini de 3-4 anys que el temple quede completament rehabilitat, la qual cosa ens permetrà també posar en valor totes les restes trobades i que eren desconegudes per als veïns de Finestrat”.

Troballes arqueològiques
Segons figuren en els llibres parroquials de soterrament entre els anys 1.751 i 1.806 va haver-hi prop d’un miler de soterraments en l’Església parroquial de Finestrat, sobretot de menors a causa de l’alta taxa de mortalitat infantil d’aquella època. En els treballs d’excavació realitzats amb motiu d’aquesta obra s’han exhumat restes d’aquests soterraments que, en pròximes dates, es traslladaran al cementeri municipal.
A més, l’excavació de la cripta més antiga, la pròxima a l’altar major, ha proporcionat un conjunt arqueològic compost per plats de pisa daurada i altres decorats en blau cobalt sobre blanc, datats en el segle XVIII i procedents de les terrisseries de Manisses. També han pogut recuperar nombroses medalles, majoritàriament de Sant Benet, crucifixos de bronze, sabates de cuiro, sivelles de cinturó i altres objectes d’ús personal o relacionats amb la pràctica religiosa.
En la cripta més actual, pròxima a l’accés per la Plaça La Torreta, van trobar diversos objectes relacionats amb la vestimenta de l’època com a soles de cuiro o sivelles de cinturó. No obstant això, la majoria d’elements extrets són de caràcter religiós i relacionats amb el ritual de soterrament com a rosaris, medalles i crucifixos de terracota. A més, van aparéixer una sèrie de monedes de plata encunyades entre 1721 i 1788, coincidint amb els regnats de Felip V, Ferran VI, Carles III i Carles IV.
En l’execució de tots aquests treballs també es va poder comprovar l’existència d’una séquia que creuava les dues criptes des del nord de l’edifici cap al sud per a evacuar les aigües cap a la Plaça La Torreta i evitar els problemes d’acumulació d’aigua que va acusar la cripta més antiga. “En definitiva, va concloure l’alcalde, els treballs d’excavació en l’església de Sant Bertomeu han proporcionat una important informació sobre Finestrat durant el segle XVIII. I de tot això donarem compte per a compartir la nostra història amb veïns i visitants”.
GABINET DE PREMSA (13.1.2020)

L’Església Parroquial de Sant Bertomeu, situada en el nucli històric de Finestrat, es va obrir al culte en honor a Sant Bertomeu el 24 d’agost de 1.751. Segons s’anota en la seua orde de fàbrica, es va situar a «extramurs», és a dir, entre la vila i el recinte del Castell de Finestrat que és d’origen almohade (ss. XII-XIII). Igual que la resta del nucli històric, està construïda sobre un turó algepsenc a 238 metres d’altura sobre el nivell del mar. Actualment, té la condició de bé de rellevància local i, com a tal, figura en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.