Fins al 17 d’abril es pot visitar en el Museu l’exposició “Finestrat hace 90 años. La mirada de Ángel Pascual Devesa”

Finestrat, escenari de rodatge de “El cover”, primer llargmetratge de Secun de la Rosa com a director
04/03/2020
Bases concurs: “Agenda Jove Primavera Finestrat”
04/03/2020

EL MUSEU TAMBÉ VA ACOLLIR LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE REFLEXIONES Y RECUERDOS DEDICAT A AQUEST IL·LUSTRE FINESTRATÍ

Fins al pròxim 17 d’abril es pot visitar en el Museu l’exposició “Finestrat hace 90 años. La mirada de Ángel Pascual Devesa” dedicada a donar a conéixer la figura d’aquest destacat metge i polític nascut en la localitat en 1888. La mostra va ser inaugurada aquesta vesprada com a part de l’homenatge que li rendeix la Regidoria de Cultura a Ángel Pascual Devesa. A continuació, va tindre lloc també en el Museu la presentació de l’obra Reflexiones y recuerdos per part dels seus 3 autors, Mercedes Pascual Artiaga, néta de l’homenatjat, el metge, Josep Bernabeu Mestre i l’historiador de la Universitat d’Alacant, Francisco Moreno Sáez.

Com va indicar en l’obertura l’edil de Cultura, Héctor Baldó, “amb aquest acte volem rendir el nostre especial tribut al Sr. Ángel Pascual Devesa i expressar el nostre agraïment a la família per aquest llegat tan valuós que retrata la vida i costums del Finestrat de fa 90 anys.” El regidor de Cultura també va tindre paraules d’agraïment per a l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant per la seua col·laboració en l’organització d’aquest esdeveniment.

Exposició “Finestrat hace 90 años. La mirada de Ángel Pascual Devesa

Fruit del seu gust i curiositat per la fotografia, el Sr. Ángel Pascual Devesa va recopilar al llarg de la seua vida una sèrie d’estereografies que reflecteixen alguns dels racons i tradicions més característics del Finestrat dels anys 20 com sa casa familiar, l’hort, el carrer Fonteta, el Castell i l’Ermita del Sant Crist del Remei. Aquest material va ser llegat per la família d’Ángel Pascual Devesa a l’Ajuntament al juny de 2015. L’exposició que es pot visitar fins al pròxim 17 d’abril està composta per part d’aqueix llegat, junt amb textos explicatius de la vida i faceta professional, política i literària d’Ángel Pascual Devesa, una de les figures més influents i destacades de la burgesia progressista i republicana alacantina durant els anys de la dictadura de Primo de Rivera i la II República.

“L’acte de hui i l’exposició sobre la figura d’Ángel Pascual Devesa serà la 1a de moltes exposicions amb què volem potenciar el Museu de Finestrat perquè els veïns de Finestrat i comarca s’assenten atrets per aquest edifici i tinguen curiositat per conéixer-ho”, va indicar l’edil de Cultura.

Presentació de l’obra Reflexiones y recuerdos

En la presentació de l’obra Reflexiones y recuerdos els seus autors van donar a conéixer entre els assistents la faceta familiar, professional, política i literària d’aquest il·lustre finestratí. El Sr. Ángel Pascual Devesa es va llicenciar en Medicina en la facultat de València en 1911 i s’especialitzaria posteriorment en Pediatria. Va ser anomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Saragossa en 1927. Va exercir la seua professió en el Cos de Beneficència Municipal a Alacant, en el reformatori d’adults, com a Inspector Municipal de Sanitat i va arribar a ser president del Col·legi Oficial de Metges d’Alacant en 1932 i també un dels impulsors de la institució benèfica alacantina coneguda com “La gota de llet”.

Aficionat a la pintura i la fotografia, va escriure poesia i va participar en representacions teatrals de diversa índole. La seua faceta com a polític va arribar en 1930 en formar part de la constitució del partit alacantí Acció Republicana de Manuel Azaña. No obstant això, la seua professió mèdica i política es va veure minvada en finalitzar la Guerra Civil, perquè va complir condemna en unes quantes presons espanyoles. Va morir a Alacant a l’edat de 62 anys afligit d’una greu malaltia.

L’exposició es podrà visitar en el Museu Etnològic i Arqueològic de Finestrat, ubicat en el Parc Font de Carrè, fins al pròxim 17 d’abril.

(GABINET PREMSA.28.2.2020)