Finestrat treballa en la prevenció d’incendis amb un tallafocs a la Sima, el Realet i la Font del Molí

Veu la llum al centre històric “Finestrat Collage Club”, obra guanyadora de l’I Certamen Finestrat Art Públic
01/12/2021
Por Navidad Finestrat regala Igualdad
02/12/2021

L’alcalde, Juanfran Pérez Llorca, va visitar aquest matí el camí rural de la Sima i el Realet per a supervisar els treballs d’execució d’un tallafocs destinat a reduir els riscos d’incendis forestals. Aquesta actuació forma part del Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals i s’està desenvolupant en un tram de 9.093 metres del Realet i la Sima. Els treballs continuaran les pròximes setmanes en l’àrea recreativa de la Font del Molí. A la visita d’aquest matí també va assistir l’edil de Medi Ambient, David Alarcón, el tècnic municipal de l’àrea, Felipe Martínez i el regidor d’Obres, José Vicente Lloret.

En paraules de la primera autoritat local, Juanfran Pérez Llorca, “en aquest exercici 2021 comptem amb un nou Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals, un document molt important perquè cal no oblidar que més del 50% del nostre terme municipal està protegit. Comencem a treballar en aqueix Pla i ens trobem la incomprensible notícia que la Generalitat ens ha deixat exclosos de la subvenció per a executar aquesta actuació de tallafocs en el paratge protegit Puig Campana. Sembla que ens els genera aqueix interés. En canvi, a nosaltres sí que ens sembla important treballar en la prevenció d’incendis. Per això, estem actuant en 9.000 metres en el camí més pròxim al Puig Campana, per la Sima i el Realet per a convertir-lo en un tallafocs, és a dir, retirem la vegetació de l’eix de la carretera i així el propi camí es converteix en un tallafocs. És cert que a ningú li agrada que es talen arbres però ho fem per a preservar els altres. Tenim una massa forestal molt important al Puig Campana i hem de conservar-la. Cal no oblidar que la majoria d’incendis es produeix en els marges de les carreteres i per això estem netejant i esbrossant aquests camins”.
POTS ESCOLTAR LES DECLARACIONS DE L’ALCALDE ACÍ

L’alcalde va avançar en aquesta visita que tots els anys es destinarà inversió municipal a seguir avant amb el Pla Local de Prevenció d’Incendis. De fet, per a 2022 està previst continuar aquestes actuacions en la partida la Tapiada-Ombria que és on més massa forestal concentra la Serra Cortina “I espere que la Generalitat recapacite i tinga a Finestrat en consideració perquè parlem d’un paratge protegit que és únic en la Comunitat Valenciana. I en tots aquests anys que porte com a alcalde ni tan sols coneixem al director del Paisatge. Jo crec que tots els que gaudim de la muntanya no mereixem el tracte que estem tenint des de la Generalitat”.

Els treballs que es venen desenvolupant consisteixen en la poda de l’arbratge, retirada i eliminació de restes vegetals i el desbrossament selectiu de la vegetació arbustiva en un ample de 1,5 metres a cada costat de camí a la Sima i el Realet i en un ample de 25 metres en el cas de la Font del Molí. En aquest últim cas, també habilitaran una àrea perimetral de protecció per a reduir, en la mesura dels possible, el combustible forestal en cas d’incendi. En última instància, si es produïra un foc, aquests treballs deixen un accés més lliure als vehicles d’extinció i també faciliten l’evacuació de les persones afectades.

El pressupost d’aquesta actuació ascendeix a 31.145,40€ sufragat íntegrament des de l’Ajuntament.

GABINET DE PREMSA (29.11.2021)