ELS TALLERS S’IMPARTEIXEN EN EL CEIP “BALCÓ DE FINESTRAT” I, COM A NOVETAT, EN ELS CENTRES EDUCATIUS DE SELLA, ORXETA I RELLEU
Des de l’Ajuntament de Finestrat es continua treballant en les aules en matèria de prevenció de la violència de gènere amb tallers davall el títol “Sí diferents però no desiguals”. Aquests tallers són impartits per la psicòloga municipal de la Regidoria de Benestar Social, Myriam Lloret, en el CEIP “Balcó de Finestrat” i, com a novetat aquest curs, també en els centres educatius de Sella, Orxeta i Relleu.
Els tallers van dirigits a l’alumnat d’Educació Primària (1r a 6é), és a dir, de 6 a 12 anys, amb l’objectiu de promoure un espai d’igualtat i prevenció de la violència en el desenvolupament de les seues relacions afectives. Per a això, treballen valors com el respecte, la tendresa, l’empatia, la tolerància i la detecció de situacions masclistes per a evitar que les reproduïsquen. També aborden de manera significativa els diferents models de família, l’orientació sexual, l’homofòbia, la identitat de gènere (situacions de transsexualitat) o els estereotips de gènere. La dinàmica consisteix fonamentalment a crear un espai de comunicació i convivència per a resoldre dubtes i així contrarestar el desconeixement, els tabús i els prejuís que puguen tindre sobre les relacions afectives en aquestes edats.
En paraules de l’alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez, “des de fa anys treballem en la prevenció de la violència de gènere i ens pareix que és primordial fer-ho des d’edats primerenques i en col·laboració amb els centres educatius. Allí, a través dels tallers que imparteix la psicòloga municipal, hem creat un espai de comunicació per a donar a conéixer als més jóvens realitats com els nous models de família, la identitat de gènere, l’orientació sexual, les situacions masclistes … i, en definitiva, donar-los més informació per a conéixer la diversitat, la igualtat, el respecte i, entre tots, eradicar les situacions de desigualtat i, sobretot, de violència en totes les seues formes de manifestació”.
Taller sobre la menstruació
Aquesta proposta formativa inclou un taller sobre la regla que se celebra des de fa anys en 5é d’Educació Primària per a informar i normalitzar una situació que és quotidiana, tant en l’entorn familiar com social. Des del curs passat aquest taller s’imparteix tant a xiques com a xics, precisament per aqueix objectiu de normalitzar un procés fisiològic natural i previndre situacions que, ben sovint, produeixen vergonya. Aquestes sessions són molt pràctiques perquè a través d’un conveni del departament amb la marca AUSONIA es dóna accés als escolars als articles relacionats amb la regla com salvaslips, tampons i compreses.
Altres accions formatives que han sigut desenvolupades des de l’Ajuntament de Finestrat en les aules de Primària han sigut “-Violència, + Convivència” per a previndre l’assetjament escolar, “Més hàbils per a comunicar-nos millor” i “Aprendre a pensar” sobre intel·ligències múltiples.
GABINET DE PREMSA (8.1.19)