Finestrat rep el guardó “Iglú verd” d’ECOVIDRIO per superar el repte d’incrementar la recollida selectiva d’aquests residus

Campanya de tractament de colònies de gats sense propietari amb suport de la Diputació d’Alacant
09/11/2022
Més de 1.800 corredors de tot el món es donen cita aquest cap de setmana a la “FINESTRAT COSTA BLANCA TRAILS”
15/11/2022

LA LOCALITAT HA AUGMENTAT AQUEST ESTIU UN 22% EL RECICLATGE DE RESIDUS D’ENVASOS DE VIDRE I HEM QUEDAT EN LA 4a POSICIÓ DEL MOVIMENT #BANDERASVERDES

Finestrat és un dels municipis costaners espanyols més compromesos amb la sostenibilitat i amb l’economia circular. Així ho avalen les xifres després d’augmentar en un 22% els quilos d’envasos de vidre recollits respecte a l’estiu anterior. I així ho ha reconegut ECOVIDRIO, entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge d’aquests residus per a tota Espanya. Com a distinció, des d’aquesta entitat el seu gerent, Roberto Fuertes, ha fet hui el lliurament de l’Iglú Verd a l’alcalde, Juanfran Pérez Llorca, a l’edil de Medi Ambient, David Alarcón i al tècnic municipal de l’àrea, Felipe Martínez.

“Finestrat s’ha sumat enguany a la campanya Moviment Banderes Verdes que impulsa Ecovidrio. És el tercer any consecutiu que participem, va assenyalar l’edil de Medi Ambient, David Alarcón. “I un any més hem tornat a demostrar el nostre fort compromís amb el reciclatge en superar els objectius marcats per a aquesta temporada turística. De fet, aquest estiu hem quedat en 4a posició entre 40 municipis de tota la província en el repte #BanderasVerdes. En xifres, només en aquests mesos estivals han recollit quasi 60.000 quilos d’envasos de vidre a Finestrat, la qual cosa suposa un 22,3% més que l’estiu de l’any passat. Per a arribar a aquestes xifres, ha sigut molt important la participació de l’hostaleria local. A tots ells vull donar les gràcies perquè reciclar i ser sostenibles requereix de l’esforç conjunt de tots”

POTS ESCOLTAR LES DECLARACIONS DEL REGIDOR, DAVID ALARCÓN, ACÍ

L’acompliment de Finestrat en matèria de reciclatge de vidre li ha fet mereixedor del reconeixement d’Ecovidrio en el marc de la III Edició del #MovimientoBanderasVerdes amb el qual es tracta de donar resposta a l’augment de residus en zones turístiques i premia l’esforç de l’hostaleria local i l’activisme dels consistoris costaners per la sostenibilitat durant l’estiu. Cal recordar que el terme municipal de Finestrat amb més de 71 contenidors, la qual cosa suposa un contenidor per cada 100 habitants. A més, amb motiu d’aquesta campanya des del consistori es va donar especial difusió amb elements de publicitat exterior com a opis, cartelleria física i, en Internet, a través de la pàgina web i les xarxes socials institucionals.

(GABINET PREMSA.10.11.2022)

En total, enguany han sigut 39 els municipis valencians que s’han embarcat en aquest moviment, comptant amb la col·laboració de 4.414 establiments d’hostaleria. A nivell nacional, la campanya #MovimientoBanderasVerdes ha comptat, en la seua tercera edició amb la participació d’un total de 135 consistoris i 13.335 establiments hostalers d’Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Regió de Múrcia. A l’estiu es consumeixen dos terços dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 50% d’ells es genera directament en el sector hostaler, per la qual cosa la seua implicació és clau per a generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

Banderes Verdes: impacte positiu en el medi ambient

El reciclatge d’envasos de vidre és un element clau per a la lluita contra el canvi climàtic i l’acceleració d’un model d’economia circular. Gràcies al moviment Banderes Verdes en 2022 s’han recollit 52.302 tones d’envasos de vidre en les 135 localitats costaneres participants, el posterior reciclatge de les quals ha aconseguit:

  • Evitar l’emissió de 30.335 tones de CO₂, com ara retirar 14.000 cotxes de la circulació durant un any.
  • Evitar l’extracció de 62.762 tones de matèries primeres, equivalent a 6 vegades el pes de la Torre Eiffel.
  • Estalviar 37.354 MWh d’energia, l’equivalent a més de tres mesos de consum energètic als hospitals de la Regió de Múrcia.

Any Internacional del Vidre

L’ONU ha declarat 2022, de l’Any Internacional del Vidre. Aquest material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha sigut crucial en el funcionament i l’evolució de l’arquitectura, l’automoció, els articles per a la llar i els envasos. Hui és un element essencial en sectors clau com el de l’energia, la biomedicina, l’agricultura, l’electrònica, la informació i les comunicacions, l’òptica o el sector aeroespacial, entre altres. Mereix un esment especial el paper que ha jugat en la batalla contra la pandèmia global de la COVID-19, actuant com a envàs contenidor de les vacunes a conseqüència de les seues característiques de resistència a temperatures extremes i a diferents graus de PH i acidesa.

Respecte a l’envàs de vidre i en un context d’emergència climàtica i necessitat d’una transició a una economia més circular, és especialment destacable com a material natural, circular i 100% reciclable d’envàs a envàs.