Finestrat prevé la violència de gènere entre els joves amb tallers sobre relacions afectivosexuals

La Concejalía R.O.N. organiza una visita a Elche y Xixona para el próximo 12 de febrero
02/01/2018
Todo listo para que los Reyes Magos de Oriente llenen de magia e ilusión las calles del casco histórico y la Cala
04/01/2018

EL DEPARTAMENT MUNICIPAL DE PSICOLOGIA TAMBÉ IMPARTEIX TALLERS SOBRE LA MENSTRUACIÓ ENTRE L’ALUMNAT DE PRIMÀRIA

Des del departament de psicologia municipal de la Regidoria d’Educació de Finestrat s’imparteixen tallers d’educació afectivosexual i tallers sobre la menstruació en els cursos de 4t a 6é de Primària dels dos centres educatius de la localitat. Aquesta proposta formativa està consolidada des de fa quasi una dècada en el CEIP “Puig Campana” i, des de fa dos anys, també en el CEIP “Balcó de Finestrat”. L’objectiu general que es persegueix amb aquests tallers és promoure un espai d’igualtat i de prevenció de la violència en les relacions afectives entre els joves. I, en el cas del taller sobre la regla que se celebra en 5é de Primària, proporcionar informació per a normalitzar una situació que és quotidiana, tant en l’entorn familiar com social. A més, com a novetat en aquest curs, el taller sobre la menstruació s’ha impartit tant a xiques com a xics. Aquesta primera experiència es va celebrar el passat 11 de desembre en el CEIP “Balcó de Finestrat” i, per a gener, tindrà lloc en el CEIP “Puig Campana”.

En paraules de la regidora d’Educació, Mª Dolores Viudes, “des del departament municipal de Psicologia estem treballant valors tan importants com el respecte i la tendresa perquè en aquestes edats els joves tenen les seues primeres relacions afectives i les emocions estan a flor de pell. Al mateix temps, aquests tallers tenen un gran component de prevenció perquè parlem d’empatia, de tolerància, de prejudicis i de situacions masclistes que els ajudem a detectar per a poder eradicar. En definitiva, estem promovent un espai de comunicació per a resoldre els seus dubtes i així contrarestar el desconeixement i la quantitat de tabús i prejudicis que tenen sobre les relacions afectives en aquestes edats”. Altres qüestions que tracten en aquests tallers els alumnes de 4t i 6é de Primària són relatives a l’orientació sexual, la identitat de gènere (situacions de transsexualitat) o els estereotips de gènere.

Quant al Taller sobre la Menstruació s’imparteix en 5é curs d’Educació Primària i, per primera vegada, s’ha obert tant a xiques com a xics. La primera experiència mixta va tindre lloc en el CEIP “Balcó de Finestrat” el passat 11 de desembre i, per a gener, està previst que se celebre en el CEIP “Puig Campana”. “En aquest cas, va assenyalar la regidora d’Educació, “la qual cosa busquem és normalitzar una situació que és quotidiana per a tots, no sols l’han de viure les xiques de manera exclusiva”. Aquestes sessions són molt pràctiques perquè a través d’un conveni del departament amb la marca AUSONIA es dóna accés als escolars als articles relacionats amb la regla com salvaslips, tampons i compreses. “De manera que els poden manipular, saber de quins materials estan compostos i conéixer com actuen quan deixem caure líquid roig, que no blau, sobre ells. Comptat i debatut, parlar del tema amb naturalitat. Així evitem situacions relacionades amb la regla que tradicionalment produeixen vergonya”.

Aquests tallers se celebren tots els anys, a més d’accions puntuals a petició dels propis centres per a tractar qüestions com el “ciberbullying” o “Caminant cap a l’ESO” “en els quals preparem als escolars de 6é de Primària per a donar el bot a l’institut”, va indicar l’edil. En anteriors anys també s’han impartit altres accions formatives com a “-Violència, + Convivència” per a previndre l’assetjament escolar o “Aprendre a pensar” sobre intel·ligències múltiples.

Finalment, l’edil d’Educació va avançar que ja s’està treballant en nous tallers per a pròxims cursos com “Sí diferents però no desiguals” dirigit que els escolars valoren positivament la riquesa de la diversitat (de sexe, raça, cultura, etc,); o “La regla de Kiko” per a previndre situacions d’abús sexual en menors.

GABINET DE PREMSA (03.01.17)