Finestrat presenta en Fitur un projecte pioner a Espanya per a dotar de connectivitat la muntanya Puig Campana

Les instal·lacions esportives de La Foia seguiran tancades fins a la fi de la reparació dels danys pel temporal
22/01/2020
Finestrat celebra aquest diumenge la tradicional festivitat de Sant Antoni del Porquet amb la benedicció d’animals i posterior subhasta de donacions
24/01/2020

EL PROJECTE “MUNTANYA INTEL·LIGENT” MILLORARÀ LA SEGURETAT, LA GEOLOCALITZACIÓ DELS USUARIS I LA PREVENCIÓ D’INCENDIS AMB AVISOS A LA POLICIA EN TEMPS REAL

L’alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez, ha presentat este matí en FITUR el projecte “Muntanya Intel·ligent”, una fita tecnològica i innovadora, pioner a Espanya, consistent a dotar de connectivitat a la muntanya Puig Campana en zones on actualment no hi ha cobertura mòbil. Aquesta tecnologia proporcionarà múltiples funcionalitats principalment en matèria de seguretat, geolocalització dels usuaris de la muntanya en cas de perdre’s o accidentar-se, manteniment de l’ecosistema i prevenció d’incendis amb l’enviament d’alertes en temps real a la Policia Local.

En paraules de l’alcalde, Juan Francisco Pérez, “aquests dies estem presents en Fitur amb el lema “Ho tens tot” després d’un any molt bo d’ocupació amb un 82% i per damunt de grans ciutats de la província.  Al mateix temps, estem en Fitur com a Destinació Turística Intel·ligent. Dins d’aqueixa estratègia la nostra Cala ja es va convertir en la 1a platja de la Marina Baixa amb xarxa wifi gratuïta. Ara apostem pel turisme d’interior amb un projecte pioner a Espanya denominat “Muntanya intel·ligent” centrat en el nostre Puig Campana, una de les muntanyes més visitades de la Comunitat Valenciana.  Allí hem aconseguit portar connectivitat a àrees on no hi havia cobertura mòbil, ni tan sols para telefonar al número d’emergències 112. Amb això, podrem geolocalitzar als usuaris, agilitzar al màxim la intervenció en rescats i també previndre possibles incendis”.

 

App “Puig Campana”

Amb aquesta tecnologia els dispositius mòbils accediran a la xarxa a través d’una aplicació denominada “Puig Campana” que estarà activa en les pròximes setmanes.  Des de l’App qualsevol usuari pot llançar avisos tipus “Estic ferit” “Veig foc” “Algú s’ha accidentat” o “Tram de ruta en mal estat” que arribaran en temps real a la Policia Local de Finestrat. Aquesta dinàmica agilitzarà els rescats i la intervenció comptant amb el suport de la unitat de vigilància aèria avió no tripulat de la Policia i de l’helicòpter de la Diputació d’Alacant.  En la presentació d’este matí en FITUR els assistents van tindre ocasió de veure vídeo en què simulaven un cas real de senderista perdut que utilitzava aquesta App per a ser rescatat.

L’App “Puig Campana” disposarà d’altres funcionalitats com rebre informació turística i de seguretat en el dispositiu mòbil durant tota la ruta, així com incidències en el recorregut (avisos meteorològics quant a vents, boira o pluja, etc).  Com va explicar l’alcalde en FITUR, “aquest és un projecte molt ambiciós la prioritat del qual és la gestió mediambiental del paratge natural i augmentar la seguretat dels visitants.  Per a això, la tecnologia que hem habilitat en la muntanya amb el suport de l’helicòpter de la Diputació d’Alacant inclou una estació meteorològica, cambres tèrmiques que detecten augments de temperatura associats al foc i cambres de vídeo-vigilància 360 que proporcionen una visió panoràmica de la massa forestal que rodeja el Puig Campana per a confirmar aqueixa incidència. Aquestes cambres estan connectades via 4G en temps real a la Central de la Policia Local.”

Finalment, el primer edil va expressar el seu agraïment a tots els organismes públics i entitats privades que han fet possible aquest projecte d’I+D’i: Telefónica, Datakorum, Silvoturismo, Cb Plastik, Conselleria Medi Ambient, Turisme Comunitat Valenciana, Diputació d’Alacant, Bombers de la Diputació i Patronat de Turisme Costa Blanca.

La presentació del projecte “Muntanya Intel·ligent” va tindre lloc este matí en la Plaça Central del pavelló Comunitat Valenciana d’IFEMA, on el Patronat de Turisme Costa Blanca va posar a Finestrat, junt amb Alcoi, com a exemple de “Smart city Costa Blanca”.