Finestrat modificarà el nom de diversos carrers per a rendir tribut a dones rellevants de la cultura valenciana

L’Ajuntament secundarà amb 12.000€ la labor de difusió cultural de l’Agrupació Coral de Finestrat
10/08/2021
El millor voleibol de platja nacional i internacional es viu aquest cap de setmana a la Cala de Finestrat
12/08/2021

Des de l’Ajuntament de Finestrat modificaran el nom de diversos carrers de la seua llista de carrers per a incorporar el nom de dones rellevants de la història recent per les seues aportacions a la cultura valenciana. Així va quedar establit en el recent ple que va establir 30 dies hàbils d’exposició pública per a qui vulga presentar algun suggeriment o al·legació a aquesta proposta. Fins al 21 de setembre es podrà consultar en el tauler d’anuncis físic del consistori (planta baixa, hall) i també en el tauler d’anuncis de la seu electrònica (Portal de la Transparència, www.ayto-finestrat.es)


En paraules de la regidora d’Igualtat, María Llorca, “com sabeu estem fermament compromesos amb la igualtat entre homes i dones. I des de l’Ajuntament volem aprofitar qualsevol acció per a fer evident aquest compromís en el nostre dia a dia. En aquest sentit, considerem que ser presents en els noms dels carrers de Finestrat també és una manera de visibilitzar i rendir tribut a les dones que van fer grans aportacions a la societat valenciana i a les quals moltes vegades la història i l’esdevenir de la societat no han donat el just reconeixement”.

La proposta recull el nom de Josefina Pascual Devesa, farmacèutica i primera alacantina a treballar en l’Institut *Pasteur i de família estretament vinculada amb el municipi de Finestrat. El seu nom el portaria un carrer que actualment té el nom de *Cantereria.
En el sector 16 canviaran les denominacions actuals que, a més, coincideixen amb el nom de partides rurals com a L’Alcàsser, L’*Almarjal, Pla de Sellés, Pla Pallarés i Riu de la Tapiada. I se substituiran pel nom de 5 dones: Isabel de Villena (1430-1490), primera escriptora coneguda en llengua valenciana, reconeguda i respectada per la seua altura intel·lectual; Manuela Solís i *Claràs (1862-1910), primera universitària valenciana i la primera dona que va obtindre la llicenciatura de Medicina a la Universitat de València, especialitzada en Ginecologia; Matilde Salvador i Segarra (1918-2007) compositora i pintora valenciana, autora de la primera òpera en valencià. Destaca com una de les figures claus de la cultura valenciana de segle XX amb un clar compromís per la música i la llengua; Isabel-Clara Simó i Monllor (1943-2020) escriptora l’obra de la qual reflecteix la lluita per restituir la dignitat de la llengua valenciana i també per la defensa de la igualtat de gènere; i Concepción Aleixandre i Ballester (1862-1952), mèdica ginecòloga, inventora feminista, sufragista i científica espanyola.

La regidora d’Igualtat també va tindre unes paraules d’agraïment a tots els departaments municipals que han estat implicats en aquesta proposta com a Cadastre i Cultura, a més del propi departament d’Igualtat. “Ha sigut un treball multidisciplinari i transversal en el qual s’evidencia que aquest compromís és ferm, és real i és de tots”.

POTS ESCOLTAR LES DECLARACIONS DE LA REGIDORA, MARIA LLORCA
Cal recordar que l’Ajuntament va impulsar a principis de 2020 el Primer Pla Municipal d’Igualtat en el qual estan implicats representants dels diversos àmbits de la localitat (empreses, associacions, clubs esportiu i el mateix departament d’Igualtat). En el marc d’aquest Pla es venen desenvolupant accions com els tallers de coeducació a les aules, els regals igualitaris per Nadal (“En Nadal Finestrat regala Igualtat”), les campanyes de sensibilització pel 8 de març i de rebuig cap a la violència masclista amb motiu del 25N, a més del propi Pla Intern d’Igualtat del consistori.
(GABINET PREMSA. 10.8.2021)