El Ayuntamiento de Finestrat pone en marcha el proyecto pionero “Pies del futuro” para realizar revisiones de la salud de los pies de los escolares
28/02/2024L’alcalde de Finestrat torna a rendir comptes davant la ciutadania el dijous 7 de març
05/03/2024El Puig Campana ha sigut hui escenari de simulacres de cerca de persones desaparegudes en muntanya amb tecnologia dron i programes d’Intel·ligència Artificial. Són les últimes tecnologies aplicades a la seguretat a la muntanya.
Aquest simulacre forma part dels actes amb motiu del 30é aniversari de la Policia Local de Finestrat i ha comptat amb la participació de 15 professionals entre Bombers d’Alacant ciutat, Bombers del Consorci provincial i els propis agents del cos de la Policia de Finestrat, i el distribuïdor dels programes ASD Drons.
Les pràctiques van començar sobre les 9.00 hores des del Lloc de Comandament, situat a la Font del Molí, a les faldes del Puig Campana.
En l’aire, 3 drons, un de cada unitat.
A la muntanya, 6 cimbells per a detectar, localitzar i practicar el rescat.
En el simulacre cada dron inspecciona les zones de muntanya i realitza 2 tipus de cerca: una visual mitjançant les imatges que capten la seua cambra i una altra cerca automàtica, més innovadora, mitjançant l’aplicació de programes d’Intel·ligència Artificial com el LOC8. “El programa detecta una peça fabricada per un ésser humà, o un determinat color, o una determinada forma… i envia alertes que ens permeten localitzar a la persona perduda, en aquest cas el cimbell”.
Els van acompanyar en aquesta jornada d’exercicis pràctics l’edil de Seguretat ciutadana, Beatriz Quintillán i el regidor de Noves Tecnologies i Modernització, Héctor Baldó.
En paraules de la regidora, Beatriz Quintillán, “des de la Policia Local portem diversos anys fent ús de la unitat de vigilància aèria per als rescats en muntanya. Ja hem intervingut en diversos casos reals. De fet, aquest dispositiu va ser clau per a localitzar en dates recents a dos senderistes perduts al Puig Campana. Ho va fer mitjançant l’ús de cambres tèrmiques que van detectar la seua temperatura corporal durant la nit. També el dron ha guiat amb els seus focus de llum a persones perdudes de nit fora de pista fins a recuperar la senda i poder descendir pel seu propi peu. Té megafonia i una capacitat de càrrega de fins a 4 kg, que permet llançar objectes com a botelles d’aigua. És un dels exemples més clars de la tecnologia al servei de la seguretat, en aquest cas a la muntanya. I els simulacres ens serveixen de preparació per a coordinar als diferents efectius d’emergència a l’hora d’adoptar el protocol més convenient davant una situació real. Així que molt agraïts, des de Finestrat, als Bombers per la seua implicació en aquest simulacre”.