El pròxim divendres, 19 d’octubre, Finestrat celebra la 2a Marató de donació de sang i medul·la

Finestrat celebra el “Nou d’Octubre” amb un homenatge a la música valenciana a càrrec de la Rondalla
09/10/2018
Finestrat organitza un viatge a Madrid i Segòvia en desembre per a conéixer la il·luminació de Nadal
11/10/2018

LA INICIATIVA INCLOURÀ XARRADES PRÈVIES EN ELS COL·LEGIS PER A CONSCIENCIAR ALS ESCOLARS SOBRE LA IMPORTÀNCIA DE DONAR

Des de la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Finestrat i el Centre de Transfusions d’Alacant han organitzat la 2a edició de la Marató de donació de sang i de medul·la. Serà el divendres, 19 d’octubre, en la Plaça de la Unió Europea, en horari de 16:30 a 20:30 hores. A més de la possibilitat de donar, la jornada comptarà amb un complet programa d’animació que inclou taller de pintacares, berenar a càrrec de l’Associació de Dones, actuacions musicals, l’entrega de premis al guanyador del Concurs Infantil de Dibuix i sorteig de regals entre els donants. Per a presentar aquest esdeveniment solidari, la regidora de Sanitat de Finestrat, Victoria Curtis, va rebre a Encarnación Martínez, promotora de zona en la Marina Baixa i la Marina Alta del Centre de Transfusió d’Alacant.

La regidora de Sanitat, Victoria Curtis, va fer insistència en què les persones que participen en aquesta Marató poden vindre a donar sang i també, si ho desitgen, a donar medul·la. “És important participar en aquesta Marató perquè hi ha moltes persones esperant en els hospitals aqueixa gota d’or líquid que els dóna la vida. I és fonamental comptar amb donacions per a tindre provisions, no sols en moments extraordinaris. Tots els dies hi ha intervencions quirúrgiques, parts, tractaments oncològics, accidents, transplantaments… I gràcies a aquestes jornades podem garantir aqueixes transfusions”, va indicar l’edil. L’any passat unes 50 persones van participar en la 1a Marató de Donació de Sang, de les quals una desena també van donar medul·la. En aquest sentit, Encarnación Martínez, promotora de zona en la Marina Baixa i la Marina Alta del Centre de Transfusió d’Alacant, va indicar que “només són 20 minuts del nostre temps, la qual cosa es tradueix a ajudar moltes persones en els seus tractaments hospitalaris. Una transfusió no ha de ser la cura definitiva però sí el començament per a la seua curació. Només en la província d’Alacant, va afegir Martínez, es necessiten tots els dies 250 unitats de sang. I això s’aconsegueix amb les donacions que, de manera periòdica, fa cada població, a més de maratons com la qual organitza Finestrat divendres que ve, 19 d’octubre”.

POTS ESCOLTAR LES DECLARACIONS AQUÍ  

Requisits per a donar sang i medul·la

Per a donar sang són és necessari tindre entre 18 i 65 anys d’edat, portar el DNI, pesar més de 50 kg, acudir ben hidratat i mai en dejú. Els hòmens poden donar 4 vegades a l’any i les dones, 3, deixant un descans de 2 mesos entre donacions. Quant al procediment de donació de medul·la òssia consisteix en l’extracció d’una mostra de sang com en una analítica normal. Després, el donant ompli el consentiment informat. Al cap d’unes setmanes rebrà per correu postal la confirmació del seu registre. I, a partir d’aqueix moment, figurarà com disponible per a totes les busques que s’inicien des de qualsevol registre del món. Per a les persones interessades a acudir a donar medul·la aqueix dia, poden sol·licitar més informació o resoldre dubtes contactant amb el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) que gestiona la Fundació Josep Carreras, telefonar al 900 102 688 o enviar un adreça electrònica a donantes@fcarreras.es.

Aquest esdeveniment solidari està organitzat des de l’Ajuntament de Finestrat i el Centre de Transfusions d’Alacant, comptant amb la col·laboració d’empreses i associacions com l’Associació de Dones de Finestrat, Leroy Merlín, Winnies Bar, Pizzeria Mangiare, Becky BB i Nou Dolça 22.

Des de la Regidoria de Sanitat també han implicat a la comunitat escolar per a sensibilitzar als més xicotets sobre la necessitat de donar sang. Per això, han convocat el Concurs Infantil de Dibuix amb aquesta temàtica. D’altra banda, celebraran prèviament xarrades informatives en els dos centres educatius. Serà el dilluns 15 d’octubre, tant en el CEIP “Puig Campana” com en el CEIP “Balcó de Finestrat”.

 

(GABINET DE PREMSA. 10.10.2018)