Commemoració del 275 aniversari de la col·locació de la 1a pedra de l’Església de Finestrat

Tres victorias para el C.F.U.E. Finestrat en la última jornada de la liga de fútbol
23/11/2018
L’Ajuntament de Finestrat rep una subvenció d”Obra Social La Caixa” que destinarà a col·lectius en situació de vulnerabilitat
26/11/2018

Finestrat - 275 aniversario acto de colocacion de la primera piedra de construccion de la iglesia

Finestrat va commemorar ahir el 275 aniversari de la col·locació de la 1a pedra de la seua església parroquial dedicada a Sant Bartolomé. En primer lloc, el rector, el Sr. Vicente Castaño, va oficiar una missa en honor als antics patrons del municipi que eren Sant Dimes i Sant Nicolau. En aqueixa missa van intervindre per 1a vegada els xiquets/es que faran la 1a Comunió l’any que ve. A continuació, va començar l’acte de commemoració del 275 aniversari de la col·locació de la 1a pedra de l’església parroquial amb la interpretació d’un “Te Deum”, peça instrumental interpretada per saxos sota la batuta de Toni Barber, director de la Banda Musical del Centre Musical Puig Campana. A continuació van donar lectura a l’acta original de l’adjudicació de l’obra de l’Església, amb data 20 de novembre de 1.743, mentres l’alcalde, Juan Francisco Pérez, acompanyat per membres de la corporació municipal, va col·locar una reproducció en marbre blanc d’aquella 1a pedra en el lloc on es va col·locar fa 275 anys, just davant de l’altar major, senyalitzat llavors per una creu.

Finestrat – 275 aniversari act de col·locació de la primera pedra de construcció de l’església

Una vegada col·locada la pedra, l’historiador local Vicente Martínez va comptar als assistents pinzellades històriques del Finestrat de fa 275 anys, la motivació que va portar a construir la nova església fora del recinte murallat i la seua evolució fins al dia de hui. Concretament el temple es va obrir al culte en honor a Sant Bertomeu el 24 d’agost de 1.752, dia del patró. Entre les curiositats històriques rescatades en aquesta data, el retaule de fusta que tenia l’església de Finestrat a finals del segle XVIII, desaparegut en els anys de la Guerra Civil i del que mai més es va saber o la remodelació del sòl del temple.

Com va explicar l’alcalde, Juan Francisco Pérez, “fa 275 anys el municipi de Finestrat reclamava una església de majors dimensions perquè la que hi havia, en la zona del Castell, s’havia quedat xicoteta per a albergar els feligresos. En aquell moment des de l’Arquebisbat de València es va recolzar l’obertura de noves esglésies i així es va aconseguir a Finestrat col·locar la 1a pedra de què hui és l’Església parroquial de la nostra localitat, construïda extramurs i dedicada al nostre patró, Sant Bertomeu”.

(GABINET DE PREMSA: 25.11.2018)