Arriba a la Biblioteca municipal la novel·la “Un reloj en la hora de la historia” sobre les vivències d’un finestratí a la guerra de Filipines

La XXII Trobada de la Cançó a la Mar inaugura aquest dissabte la programació “Sensacions d’Estiu” de Finestrat
19/07/2019
Pròxima Junta de Govern: dimarts 16 de juliol, 9:00 hores, 1a planta Aj. Finestrat
25/07/2019

Des de hui la Biblioteca municipal de Finestrat compta amb un exemplar de l’obra “Un reloj en la hora de la historia” cedit pel seu autor, Vicente Llinares Vega, a la Regidoria de Cultura amb motiu dels llaços familiars que li uneixen a aquesta localitat. Tal com conta en aquesta novel·la el seu pare, Vicente Llinares Agulló, va nàixer a Finestrat l’any 1923. Al poc de nàixer, el iaio de l’autor va morir. D’ell, José Llinares, tan sols conservaven una fotografia i un rellotge de butxaca que li va regalar un militar després de tornar de la guerra de Filipines. Les dates i el nom del militar que figuren gravats en aquest rellotge va ser el motiu de la investigació que va donar lloc a aquesta obra titulada “Un reloj en la hora de la historia”. 

En paraules del regidor de Cultura, Héctor Baldó, “ens ha emocionat molt la cessió d’aquesta obra perquè és el resultat de més de 5 anys d’investigació. Aporta moltes anècdotes i vivències relacionades amb la nostra localitat a través d’una història familiar que, al mateix temps, és un retrat històric de l’Espanya de finals del segle XIX i una crònica de la vida d’un finestratí en la guerra de Filipines”.

En aquell temps el iaio patern de l’autor, José Llinares, es va anar al servei militar i va acabar a 11.000 quilòmetres de distància del seu poble natal, Finestrat, per a servir en una guerra en què va acabar a les ordres del comandant d’infanteria, Juan Génova Iturbe. El comandant el va anomenar el seu assistent personal i junt amb ell va quedar presoner durant 17 mesos. El comandant Génova, en agraïment als seus serveis, va regalar a José Llinares el rellotge gravat amb el seu nom i dues dates que ha sigut motiu d’aquesta investigació.

En paraules de l’autor, Vicente Llinares Vega, “amb la publicació d’aquesta obra m’he sentit molt satisfet perquè he complit el desig de mon pare d’esbrinar tot allò que s’ha relacionat amb el rellotge. I, de camí, fer un homenatge a tants soldats anònims que van donar la seua salut i la seua vida per Espanya. En el llibre, Finestrat està present de principi a fi, com així estava sempre en el pensament de mon pare, a pesar que ell només va viure els primers anys de la seua infància en el poble. Sempre parlava amb enyorança de la seua terra i els seus costums. Sempre es va sentir orgullós de Finestrat i de les seues gents, i a tots nosaltres, ens va inculcar aquest amor pel seu poble natal.”

La cessió de l’obra a l’edil de Cultura, Héctor Baldó, va ser materialitzada per Maruja Algado, veïna de Finestrat i coneguda de la família de l’autor, a qui va aportar ajuda i documentació per a il·lustrar aquest llibre. Així figura en els agraïments, igual que l’arxiver municipal, Francisco Estela. Des de hui està disponible per a la seua lectura en la Biblioteca municipal “Els nostres Mestres” de Finestrat.

(GABINET DE PREMSA. 22.07.2019)