Medi AmbientLa Regidoria de Medi Ambient té l'objectiu de donar a conéixer els valors mediambientals que ofereix el nostre municipi, realitzar iniciatives de conscienciació sobre la preservació de l'entorn, fomentar el reciclatge i informar sobre les polítiques empreses en matèria de protecció mediambiental i de millora de la qualitat de vida.

Espais protegits

Distincions

Bandera blava

La Cala de Finestrat va aconseguir el guardó “Bandera Blava” a la qualitat ambiental l'any 1987. Des d’aleshores i gràcies als grans esforços realitzats en gestió i en matèria mitjà ambiental ho ha anat renovant any rere any.
Una platja amb Bandera blava, com és la Cala de Finestrat, acredita un correcte model de gestió, de neteja i de consciència ambiental de la població, de les autoritats locals i dels usuaris. També és garantia de qualitat higienicosanitària de la platja i de les aigües, així com d'absència de possibles focus contaminants.
La bandera blava és un guardó a la qualitat ambiental, atorgat per la Fundació Europea d'Educació Ambiental (FEEE), formada per un grup d'experts del Comité d'Educació Ambiental del Consell De. Va començar a atorgar-se a França l'any 1985 i en el 1987 es va estendre a altres països.
Des d’aleshores i de mode anual s'escomet per tota Europa la Campanya Bandera Blava. A Espanya, l'entitat encarregada d'examinar el compliment de les exigències per a l'obtenció i manteniment de l'esmentat distintiu és l'Associació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), organització integrant de la FEEE
Concretament, la Campanya Bandera Blava es basa en quatre aspectes fonamentals: qualitat de les aigües; compliment de la legislació ambiental sobre el litoral i planificació i gestió integrada del mateix; neteja i serveis referits a la seguretat dels ciutadans i, finalment, informació i educació ambiental.

Analíticas agua y arena en la Cala de Finestrat

Desde el 1 de julio hasta el 15 de septiembre publicamos el informe semanal con los resultados de las analíticas de las aguas de baño y de las inspecciones visuales del agua y la arena realizadas en la Cala de Finestrat desde la Conselleria de Agricultura, Medio Ambiente, Cambio Climático y Desarrollo Rural a través del Programa de Control y Vigilancia de la Calidad de las Aguas de Baño de la Comunitat Valenciana..
Estos informes se pueden consultar en la página web municipal (apartado de Noticias, semana en curso) y en el panel informativo situado a pie de playa.

Bandera Verda Municipi Responsable

Finestrat ha sigut distingit per la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FICU) en tres de les quatre categories (estrelles) existents del guardó “Bandera Verda Municipi Responsable”. Aquestes estrelles són concedides al tractament dels residus, la neteja i jardineria, la gestió de l'aigua, l'educació ambiental i la participació ciutadana.
Aquest reconeixement marca un progrés molt rellevant en la gestió mediambiental del municipi perquè Finestrat ostentava aquest guardó amb una estrella (anys 2004, 2005 i 2006 pel tractament de residus) i al juny de 2008 ha aconseguit la Bandera Verda de 3 estrelles. Una distinció que, en aquesta categoria, només ha sigut aconseguida per 14 municipis de tota Espanya.

Granera d´or

La “Granera d’or” és un reconeixement que concedeix ATEGRUS (Associació Tècnica per a la Gestió de Residus, Neteges Urbanes i industrials i Medi ambient) amb el qual es premia específicament el servei de neteja i arreplegada de residus així com la realització de campanyes informatives destinades a conscienciar a la ciutadania sobre la importància del reciclatge.

Campanyes

La Regidoria de medi ambient realitza al llarg de l'any diferent campanyes informatives i programes d'activitats destinats a conscienciar a la ciutadania, des d'edats primerenques, sobre la necessitat de conservar el nostre entorn natural.

L'Ajuntament de Finestrat se suma cada any a “l'Hora del Planeta” de WWF per a conscienciar sobre la importància de lluitar contra el canvi climàtic. Per a això, durant 1 hora apaga els llums de la Penya del nucli històric i del passeig de la platja de la Cala en la data indicada cada any per World Wildlife Fund (WWF).

l´Hora del Planeta

L'Ajuntament de Finestrat se suma cada any a “l'Hora del Planeta” de WWF per a conscienciar sobre la importància de lluitar contra el canvi climàtic. Per a això, durant 1 hora apaga els llums de la Penya del nucli històric i del passeig de la platja de la Cala en la data indicada cada any per World Wildlife Fund (WWF).

Dia de l'Arbre

Cada any i en commemoració del “Dia de l'Arbre”, la Regidoria de medi ambient organitza jornades de reforestació per als escolars dels dos col·legis públics de la localitat: Puig Campana i Balcó de Finestrat. Aquestes jornades se solen celebrar en espais pròxims als centres perquè els escolars puguen seguir l'evolució dels exemplars plantats i així conscienciar-se sobre la importància de cuidar l'entorn de diari.