“Al-Azraq, El Malson de Jaume I”. Presentació de la novel·la il·lustrada de Just Sellés i Dani Olmo en el Museu de Finestrat

Nuevo servicio de ECOPARQUE MÓVIL en Finestrat
16/04/2024
Comença la gran transformació de la “carretera de la Cala”
17/04/2024

Altiu, orgullós i astut. Guerrer, diplomàtic i amb un gran sentit d’estat. Al-Azraq, el nom en àrab del qual significa “El Blau”, sobrenomenat pels seus enormes ulls blaus, va ser un dels últims visirs àrabs de l’al-Àndalus en terres d’Alacant i València.

Estem en el segle XIII. Jaume I ha entrat a València i segueix la seua conquesta cap al sud. A les muntanyes de les comarques de l’Alcoià, el Comptat o Les Marines li espera el més valent enemic que mai li va fer front, Al-Azraq. Així ho va reconéixer el Rei Jaume I en les seues Cròniques i així ho corroboren els més de 15 anys que va tardar a tirar-lo de les quals eren, fins a eixe moment, les seues pròpies terres. I ho va fer, això sí, després que a Al-Azraq el traïra un amic infidel.

De tots aquests apassionants fets, en la qual el castell de Finestrat, també viu la seua pròpia història, ens parlarà l’escriptor Just Sellés en la presentació del seu llibre, il·lustrat per Dani Olmo, “Al-Azraq, el malson de Jaume I”. Una obra, que va ser tota una aventura escriure i il·lustrar en temps de pandèmia, i que inclou més de 1.800 vinyetes incrustades en 400 pàgines.

La presentació serà aquest divendres, 19 d’abril, a les 19.00 hores en el Museu de Finestrat.

“Si fa una setmana coneixíem la història de Finestrat durant el segle I després de Crist, a través de la inscripció funerària romana Saenia Abra, aquest divendres tindrem l’oportunitat de saltar 200 anys després per a conéixer el final de l’al-Àndalus a les muntanyes frontereres entre Alacant i València. Serà a través de la presentació “Al-Azraq, el malson de Jaume I”: una novel·la il·lustrada creada, mà a mà, per l’escriptor Just Sellés, gran apassionat i coneixedor d’aquesta part de la història, i l’il·lustrador Dani Olmo. Crec que és una nova oportunitat de viure, conéixer i aprendre del nostre passat i reflexionar sobre el llegat que ens van deixar els àrabs en el seu pas per les nostres terres i com Jaume I va conquistar, no sense esforç, el que després es diria Regne de València. De fet, aquesta història va ser aquella que va inspirar les festes de Moros i Cristians que revivim tots els anys per aquestes terres.” va apuntar la regidora de Cultura Nati Algado.

Batalles, setges, assalts i revoltes, conspiracions i traïcions. Un relat històric basat en fets reals on els autors han sigut el més fidels possibles als escenaris i als seus personatges. El llibre de Just Sellés, il·lustrat per Dani Olmo, recrea els últims anys de l’al-Àndalus oriental, i ho fa posant veu al vençut, en primera persona, l’home que va enarborar l’estendard de la mitja lluna fins a la seua mort.

Gabinet de Premsa (15-04-2024)