Ajuntament i Consorci de bombers activen un Pla de prevenció i seguretat davant incendis en els edificis de gran altura de la Cala Finestrat

Concert de Primavera de l’Agrupació Coral de Finestrat aquest cap de setmana a Finestrat
02/05/2023
“Paisajes y otras cosas”. Victoria Bustamante, veïna de Finestrat, obri la nova exposició del Museu Font de Carrè
03/05/2023

COMPROVATS Al 100% EL FUNCIONAMENT DE LES “COLUMNES SEQUES” EN ELS EDIFICIS DE LA CALA DE MÉS DE 24 METRES D’ALTURA

Des de l’Ajuntament de Finestrat i en col·laboració amb el Consorci Provincial de Bombers d’Alacant i els administradors de finques han posat en marxa un Pla de Prevenció i Seguretat enfront dels incendis en els edificis de la Cala de més de 24 metres, considerats de gran altura (EGA). Aquest pla consisteix principalment en la inspecció del 100% d’aquests edificis per a comprovar el funcionament hidràulic dels equips coneguts com a “columnes seques” amb l’objectiu de garantir el seu estat òptim davant una possible intervenció per a extingir un foc en altura.

Aquesta ha sigut una de les comprovacions que s’han realitzat hui en el marc d’un simulacre d’incendi en l’edifici Rota, situat a l’Avinguda Marina Baixa de la Cala. Més de 30 efectius entre bombers Policia Local, Guàrdia Civil i Creu Roja, han desenvolupat quatre pràctiques com l’extinció d’un suposat foc en la planta 17 utilitzant la “columna seca”; l’evacuació d’una persona accidentada durant el desallotjament de l’edifici; el rescat d’una persona precipitada des de la part alta de l’edifici a la coberta, usant el vehicle de rescat en altura, recentment adquirit pel Consorci provincial; i, finalment, han realitzat un dels exercicis que més es practiquen en edificis alts: l’accés als habitatges a través del balcó després de descendir la façana amb cordes de ràpel. En aquest supòsit assistien a una persona sola i d’edat avançada que estava impedida per una caiguda.

L’alcalde de Finestrat, Juanfran Pérez Llorca, va assistir a aquest simulacre al costat del diputat provincial d’Emergències, Francisco Javier Sendra Mengual, i l’edil de Seguretat, Mª Dolores Viudes i va posar en valor aquestes pràctiques: “Jo sempre dic que la millor política en matèria de seguretat i emergències és la prevenció. En aquest cas han revisat totes les instal·lacions contra incendis dels edificis de la Cala que superen els 24 metres. I, al mateix temps, es tracta d’estar tots preparats i coordinats quan es produeix una emergència”. Pérez Llorca va expressar el seu agraïment a l’àrea provincial d’Emergències “per l’estreta col·laboració que sempre ens presta en matèria de rescats com el que vivim aquest diumenge al Puig Campana. És la 1a vegada que no va ser necessari desplaçar físicament als bombers i a la Policia Local de muntanya perquè el dron d’última generació adquirit per l’Ajuntament va guiar als escaladors perduts per a descendir del Puig Campana sense posar en risc la vida dels rescatadors ni la vida de les persones extraviades”.

POTS ESCOLTAR LES DECLARACIONS DE L’ALCALDE, JUANFRAN PÉREZ LLORCA, ACÍ

Per part seua, el Diputat Provincial, Francisco Javier Sendra, va afegir que “aquests exercicis de simulacre serveixen perquè tots els efectius de bombers i seguretat puguen provar cadascun dels nous elements que s’incorporen, com a drons i vehicles, a aquestes tasques de rescat. La formació dels nostres bombers ha de ser contínua per a garantir uns bons resultats”.

POTS ESCOLTAR LES DECLARACIONS DEL DIPUTAT PROVINCIAL, FRANCISCO JAVIER SENDRA, ACÍ

Finalment, el Sergent de Bombers, Jaime Llorca, va explicar que a la Cala de Finestrat ja han culminat al 100% la inspecció d’edificis de més de 24 metres d’altura. “En aquests immobles és fonamental l’ús de la columna seca perquè, com heu pogut comprovar en aquest simulacre, en tot just uns minuts tenim aigua en totes les plantes de l’edifici, la qual cosa ens permet atacar l’incendi ràpidament i evitar fer mal a habitatges confrontants”.

Per a aquestes pràctiques els bombers van comptar amb la col·laboració directa de la Policia Local de Finestrat i una ambulància de Creu Roja Benidorm. També van participar efectius del Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil, Policia Local de Benidorm, Policia Local de La Nucia i Direcció del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant. La primera autoritat local va agrair la implicació de tots els efectius en aquest simulacre, també a la Comunitat de Propietaris de l’edifici Rota. ” I al Sergent de Bombers i veí de Finestrat, Jaime Llorca, per aquesta iniciativa i per la seua estreta col·laboració amb l’Ajuntament perquè Finestrat sempre estiga a l’avantguarda en matèria de seguretat i prevenció enfront de possibles incendis”.

(GABINET PREMSA.2.5.2023)